بررسی وضعیت «بی شناسنامهها» در مجلس
بررسی آخرین وضعیت افراد فاقد شناسنامه و ارائه خدمات به این دسته از افراد، موضوعی است که در جلسه ویژه نمایندگان مجلس با مدیران ثبت احوال مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
به گزارش همشهری، بررسی مشکل افراد فاقد شناسنامه موضوع جدیدی نیست و در سالهای گذشته بارها و بارها بر حل این مسئله تأکید شد، اما هنوز این موضوع به عنوان یکی از چالشهای جدی برخی استانها شناخته میشود.
براساس اطلاعاتی که هاشم کارگر رئیس سازمان ثبت احوال منتشر کرده بود، «۵ استان، سیستان و بلوچستان، خراسان، گلستان، کرمان و آذربایجان غربی بیشترین آمار افراد بی شناسنامه را در سطح کشور دارند.»، به همین دلیل اعضای کمیسیون قضایی و حقوقی با دعوت از مدیران ثبت احوال ۲ استان خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان دست به بررسی موانع رفع این مشکل زدند.
عثمان سالاری نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، مهمترین نکات بررسی شده در جلسه را اینگونه شرح داد:
۱-مقرر شد سامانهای که برای پیگیری وضعیت تابعیت افراد در ثبت احوال پیش از این فعال بوده، دوباره راهاندازی شود تا افراد بتوانند مدارک مستند خود را برای اثبات تابعیت ارائه کنند.
۲-مدیران کل ثبت احوال استانهای خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان، معاونان دیوان عدالت اداری و پزشکی قانونی کشور در این جلسه حاضر بودند.
۳-در مورد قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از مادر ایرانی مصوب سال ۱۳۹۸ مجلس در سال ۱۳۹۹ آییننامه آن تصویب و بحث و گفتوگو شد و با توجه به اینکه این قانون در برخی استانها هنوز به درستی اجرا نشده بود، تاکید شد اگر دستگاههای امنیتی طی ۳ ماه پاسخ مقتضی به بررسی پیشینه افراد ندهند، اداره ثبت احوال مکلف به صدور شناسنامه شود. البته این امر مشروط به معرفی افراد توسط استانداریها و اداره امور اتباع است و مقرر شد این مهم پیگیری تا در مورد اعطای شناسنامه به فرزندان حاصل از مادران ایرانی اقدام شود.
۴- باید به افراد ممنوعالخدمات، خدمات ارائه شود و هیچکس نمیتواند به بهانههای مختلف این افراد را از حقوق اجتماعی محروم کند.