حمله پلنگ ها به خانهها در مازندران/ کم شدن غذای این حیوان در طبیعت
روحالله اسماعیلی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با ابراز نگرانی از تهدید جدی امنیت جانی گونههای ارزشمند حمایتشده، به ویژه پلنگ، گفت: علت پرسه زدن این گونه ارزشمند در حوالی روستاها به خاطر دخل و تصرف در قلمرو زیستگاهی، حذف غذای این حیوان به ویژه گرازها و در نهایت گرسنگی است.
به گزارش ایرنا، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: صندوق حمایت کشاورزی با صندوق ملی محیط زیست تفاهمنامهای امضا کردهاند که همه خسارتهای واردشده از سوی حیوانات در معرض انقراض حیات وحش به مزارع و جوامع انسانی از طریق بیمه پرداخت شود، بنابراین مردم به این حیوانات آسیبی وارد نکنند.
غلامرضا محبت کنشگر محیط زیست در غرب مازندران با تاکید بر ضرورت حفاظت همهجانبه از زیستگاههای حیات وحش این استان گفت: بزرگترین عامل نابودی حیات وحش در کشور ما تخریب قلمرو زیستگاهی است. در حال حاضر، علاوه بر حفاظت قلمرو زیستگاهی حیات وحش، باید مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست و همزیستی با وحوش را جدی گرفت.
جمعیت حیات وحش کشور سیر صعودی دارد؟
وی با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: این اصل قانون اساسی وظیفه حفاظت محیط زیست را همگانی میداند یعنی مردم برای حفاظت از این عرصهها باید مشارکت کنند تا شرمنده نسلهای آینده نباشیم.
این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: باید از مردم خواست که برای حفاظت از محیط زیست بیش از پیش مطالبهگری کنند چراکه حفاظت از گونههای حیات وحش ضرورتی است اجتنابناپذیر.
وی معتقد است که آمارهای ارائهشده مربوط به جمعیت حیات وحش کشور که گفته میشود سیر صعودی دارد باید بعد از پایش علمی مطرح شود و طوری نباشد که این آمارها تاثیر منفی در جامعه داشته باشد و در این ارتباط باید خوشبینی افزایش آمارها را کنار گذاشت.
محبت به تلف شدن یک قلاده پلنگ حوالی روستای کت گش در بخش کجور نوشهر اشاره و اظهار کرد: پلنگ دستبردار نبود، گرسنگی فشار آورده بود، مأمن هم نداشت. سرانجام آن را با دام زندهگیری کردند و به علت شدت جراحت تلف شد. متولیان امر و مردم از خودشان نپرسیدند که علت خروج این گونه در حال انقراض از زیستگاه خود چه بود. ما انسانها بیانصافیم، چون اگر وحوش در قلمروشان آسوده زندگی کنند، کاری به روستاییان ندارند و هرگز از قلمروشان بیرون نخواهند آمد. چرا حیات وحش را باور نمیکنیم؟ بیمه خسارت میدهد، پلنگها را نکشید!
امنیت جانی گونههای ارزشمند حمایتشده در خطر است
روحالله اسماعیلی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با ابراز نگرانی از تهدید جدی امنیت جانی گونههای ارزشمند حمایتشده، به ویژه پلنگ، گفت: علت پرسه زدن این گونه ارزشمند در حوالی روستاها به خاطر دخل و تصرف در قلمرو زیستگاهی، حذف غذای این حیوان به ویژه گرازها و در نهایت گرسنگی است.
وی افزود: یکی از مباحث مهم این بخش تعارضات انسان و حیات وحش است که موجب خسارت دیدن حیوانات در معرض خطر انقراض و حمایتشده ـ از جمله پلنگ ـ است و باید به استحضار عموم برسانیم که به این مهم توجه کنند.
وی تصریح کرد: حیواناتی مثل گونه پلنگ اگر در تقابل با انسانها یا مورد تهدید قرار بگیرند، به آنها آسیب میزنند، بنابراین باید به همه موارد مربوط به این حیوانات شامل زیستگاهها و تامین تغذیه توجه کنیم.
این مسئول تصریح کرد: به دلیل ورود انسانها به زیستگاه این حیوان و نیز شکار غذای آن که به طور عمده گراز است، این حیوان به ناچار به مراکز پاییندست و جوامع انسانی خسارت وارد میکند.
وی ادامه داد: این سازمان برای حفاظت از این گونهها ظرفیتی ایجاد کرده، یعنی صندوق حمایت کشاورزی با صندوق ملی محیط زیست تفاهمنامهای امضا کردهاند که همه خسارتهای واردشده از سوی حیوانات به مزارع و جوامع انسانی از طریق بیمه پرداخت شود؛ بنابراین انتظاری که از مردم داریم این است که به این حیوانات در معرض انقراض آسیبی وارد نکنند.
شکار غیرقانونی؛ علت خروج پلنگ از زیستگاهش
مهرعلی ابراهیمی دیگر کنشگر محیط زیست غرب مازندران که معتقد است در بخش حفاظت از عرصههای جنگلی، به ویژه زیستگاههای حیات وحش قانون باید به نحو شایسته اجرا شود، گفت: اگر قانون بدون هیچ کم و کاستی اجرا میشد، امروز شاهد این همه چالشها و دغدغههای محیط زیستی در مازندران و کشور نبودیم.
وی تصریح کرد: اگر گوش شنوایی بود و نظارت دقیق صورت میگرفت، امروز از شیون وحوش در عرصههای طبیعی مازندران خبری نبود. امروز عرصههای طبیعی از شکار بیرویه و آتشسوزی و دخل و تصرف در طبیعت گرفته تا اعمال خشونتهای گوناگون با چالشهای عدیدهای مواجه است.
ابراهیمی با بیان اینکه منطقه حفاظتشده به محدودهای از منابع طبیعی کشور اعم از جنگل، مرتع، دشت، محیطهای آبی و کوهستان اطلاق میشود که از لحاظ ضرورت حفظ و تکثیر نسل جانوران وحشی یا حفظ و احیای رستنیها و وضع طبیعی آن دارای اهمیت خاصی بوده و تحت حفاظت قرار میگیرد، گفت: امروز این مناطق در مازندران با چالشهای متعددی روبهرو هستند که باید برای رفع آنها تدابیر ویژهای اندیشید.
وی تصریح کرد: طبق گفته صاحبنظران، گراز از شکارهای اصلی و مورد علاقه پلنگ مازندران است که به خاطر شکارهای غیرقانونی، تعداد آن در جنگلهای هیرکانی کم شده و این چالش زمینه خروج پلنگ از قلمرو زیستگاهیش را فراهم کرده است.