روز دوم جشنواره فجر چهل و سوم در سینما رسانه ؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+عکس)

عصر ایران – روز دوم جشنواره فیلم فجر دوره چهل و سوم در سینما رسانه (برج میلاد) با نمایش ۴ فیلم سینمایی ترک عمیق (آرمان زرین‌کوب )، افسانه سپهر (عماد رحمانی و مهرداد محرابی)، صنم (شهره رحیم‌زاده) و آنتیک (هادی نائیجی) همراه بود. بعد از نمایش هر فیلم عوامل و بازیگران آن در نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

 

ترک عمیق  

کارگردان: آرمان زرین‌کوب

ترکیب بازیگران: رضا بابک، بابک انصاری، حمید رشیدی، گلچهره سجادیه و …

داستان فیلم ترک عمیق درباره مردی به نام محمود است که از بیمارستان اعصاب و روان مرخص می‌شود. فخری- همسرش- قبل از رسیدن او به در و پنجره قفل می‌زند. با آمدن محمود به خانه، با ورود نفر سوم رازهای تاریک فاش می‌شود…

آرمان زرین‌کوب بیشتر به عنوان تهیه‌کننده شناخته می‌شد که در کارنامه‌اش تهیه سری مجموعه «ستایش» و سریال‌های «ماه و پلنگ»، «مرگ تدریجی یک رویا» دیده می‌شود و این فیلم نخستین تجربه کارگردانی اوست.

فیلم داستان تلخ یک زوج پا به سن گذاشته است که تمام داستان در محیط داخل خانه اتفاق می‌افتد. از نکات بارز فیلم بازی رضا بابک و گلچهره سجادیه است. مشکل فیلم این است که شکلی که برای روایت خط سیر داستان و شناخت شخصیت‌ها انتخاب کرده است جذابیت لازم را ندارد.

یک نکته قابل اشاره دیگر این است که با ترافیک رازگشایی از زندگی این زوج مواجه هستیم و همه این اتفقات هم در دیالوگ است، برخی لحظات فیلم شبیه به تئاتر می‌شود و این از نکات مهمی است که هر فیلمنامه نویسی باید از خود بپرسد که چرا مدیوم سینما را برای بیان چنین روایتی انتخاب کرده است؟ حال که قرار است به شکل فیلم چنین موقعیتی ساخته شود چکونه می‌توان از تمهیدات سینما بهره برد؟

ولی از حق نگذریم که آرمان زرین‌کوب در قالب فیلمساز فراتر از انتظار ظاهر شده و در لحظاتی نشان داد که می‌توان به ادامه کارگردانی او امیدوار بود.

امتیاز: (۲ از ۵)

روز دوم جشنواره فجر چهل و سوم در سینما رسانه ؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+عکس)

 

افسانه سپهر

کارگردان: عماد رحمانی و مهرداد محرابی

این انیمیشن ین انیمیشن با محوریت یوز ایرانی، داستانی هیجان‌انگیز از قهرمانی به اسم سپهر و یک یوزپلنگ به نام بابو را به تصویر می‌کشد.

واقعیت این است که باید پذیرفت سینمای ایران در بخش انیمیشن به لحاظ تکنیکی به موقعیت خوبی رسیده است اما مشکل اساسی همچنان فیلمنامه است که اتفاقا در فیلم انیمیشن یک رکن اساسی فیلم است. 

در هالیوود و سراسر جهان فیلمنامه نویسان انیمیشن کاملا متخصص در این بخش هستند و بسیار کم است که فیلمنامه نویسی که در حوزه انیمیشن کار می‌کند فیلمنامه فیلم سینمایی غیر انیمیشن هم بنویسد جون بنابر فضا و مدیوم اقتضات این جهان با دنیای واقعی کاملا فرق دارد.

فیلم افسانه سپهر هم از بخش فیلمنامه آسیب دیده است و انگار که هنوز در سینمای ایران این استاندارد فیلمنامه نویسی برای فیلم انیمیشن بوجود نیامده است.

از نکات مثبت فیلم بخش تصویرسازی‌های دیجیتالی است و دوبله و صداگذاری آن هم قابل قبول است اما شاید ایراد دیگری که به این انیمیشن می‌توان وارد کرد این است که هنوز از خلق شخصیت کارتونی ایرانی فاصله داریم و بیشتر شخصیت‌ها شبیه به نمونه‌های خارجی است.

امتیاز: (۱.۵ از ۵)

روز دوم جشنواره فجر چهل و سوم در سینما رسانه ؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+عکس)

 

صنم (خارج از مسابقه)

کارگردان: شهره رحیم‌زاده

فیلم سینمایی «صنم» به عنوان یکی از آثار بخش خارج از مسابقه جایگزین فیلم «زمانی در ابدیت» در روز دوم جشنواره فیلم فجر شد. طبق جدول قرعه‌کشی شده چهل و سومین جشنواره فیلم فجر قرار بود روز شنبه، ۱۳ بهمن‌ماه در سانس سوم فیلم «زمانی در ابدیت» به تهیه‌کنندگی نیکی کریمی به نمایش درآید که با حذف این فیلم پیش از شروع جشنواره، اعلام شد از آثار رزرو یکی جایگزین می‌شود.

صنم بر اساس یک داستانی واقعی و روایتی از زندگی زنی از عشایر فیروزآباد است که در حادثه آتش‌سوزی جنگل اعضای خانواده خود را از دست می‌دهد.

واقعیت این است که این فیلم بیشتر تعجب برانگیز بود که چرا اصلا برای آن نمایش ویژه گذاشته شده بود؟ چون به هیچ عنوان در حد یک فیلم سینمایی نیست و بیشتر شبیه به یک تجربه آماتوری یک فیلمساز است که در ابتدا راه قرار دارد و تصمنیم گرفته است که همان اولین فیلم خود را در قالب فیلم بلند بسازد و ساخته است.

فیلم حتی در حد فیلم‌های متوسط تلویزیونی هم نیست، بیشتر شبیه به ملغمه‌ای از فیلم هندی، موزیک ویدئو و حتی برخی اوقات یک نماهایی شبیه به فیلم‌های عروسی و یا مستندهای قوم نگارانه دارد همراه با جلوه‌های ویژه بسیار خنده دار از صحنه‌های آتش سوزی و موسیقی احساسی و …

از همه عجیب تر این است که این محصول را مزتضی شایسته تهیه کننده قدیمی و معروف سینمای ایران تهیه کرده است! داستان پشت این فیلم چیست را فقط خدا داند که در جشنواره فجر هم نمایش ویژه می‌گیرد! جل الخالق …

امتیاز: (۰ از ۵)

روز دوم جشنواره فجر چهل و سوم در سینما رسانه ؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+عکس)

 

آنتیک 

کارکردان: هادی نائیجی

ترکیب بازیگران: پژمان جمشیدی، بیژن بنفشه‌خواه، آناهیتا افشار، ستاره پسیانی، امیر نوروزی، غلامرضا نیکخواه، فرزین محدث، علی باقری و …

هادی ناییجی با ساخت یک مینی سریال با نام «آخرین ایست بازرسی» کارش را شروع کرد و در ادامه فیلم «حق سکوت» و یک اپیزود از فیلم «هیهات» را ساخت. فیلم درباره دو دله‌دزد است که گذرشان به یک امامزاده می‌افتد و تصمیم می‌گیرند با تأسیس امامزاده‌ای قلابی پول‌وپله‌ای به جیب بزنند…

فیلم آنتیک قرار است که یک فیلم کمدی پیشرو در یک قصه‌پردازی تابو شکنانه باشد که با بهره بردن از بازیگرانی چون پژمان جمشیدی، بیژن بنفشه خواه ، آناهیتا افشار، غلامرضا نیکخواه و … تماشاگر را دو ساعت بخداند ولی نه پیشروست و نه کمدی و نه چندان جذاب.

موقغیت داستانی که برای آن خلق شده است به علت دست گذاشتن بر موضوع حساسی مانند پول در آوردن از یک امامزاده شاید تا حدودی جدید باشد اما روند داستانی بسیار ساده، کلیشه‌ای و قابل پیش بینی است و اتفاقا شخصیت‌های خلق شده هم تکرار شخصیت‌های کمدی پژمان جمشیدی یا بیژن بنفشه خواه در فیلمها و سریال‌هایی است که قبلتر بازی کرده‌اند.

فیلم بیشتر یک ترکیب از کمدی ملودرام است که همه چیز در سطح اتفاق می‌افتد و تقریبا تمام شخصیت‌ها تیپ‌های شناخته شده‌ای هستند که برای تماشاگر و مخاطب امروزی هیچ سد شکنی و بیرون آمدن از لاک قبلی ندارد.

فیلم یک اثر خنثی است و هیچ نکته قابل اشاره‌ای ندارد که بتوان با تکیه بر آن نقطه قوتی برای فیلم در نظر گرفت.

امتیاز: (۰.۵ از ۵)

روز دوم جشنواره فجر چهل و سوم در سینما رسانه ؛ فیلم‌ها و حاشیه‌ها (+عکس)

 

حاشیه‌های روز دوم در سینما رسانه

*در نشست خبری  فیلم «ترک عمیق» برخی از عوامل همچون آرمان زرین‌کوب (کارگردان)، رضا بابک و بابک انصاری (بازیگر) و محسن چگینی(تهیه‌کننده) حضور داشتند ولی گلچهره سجادیه بازیگر نقش اول زن غایب بود.

*رضا بابک نیز درباره نقشی که بازی کرده و یک بیمار روانی را نشان می‌دهد گفت: جایی از این شخصیت دل آدم را می‌سوزاند و من سعی کردم به آن نزدیک شوم. به هر حال این حس‌ها در روان آدم وجود دارد و بازیگر باید با تکنیک‌هایی مختلف آن را به نمایش بگذارد. من همیشه در اولین لحظه‌ها چشمم به کارگردان و فیلمبردار است که ببینم نتیجه کارم ضعیف بوده یا متوسط. 

این نقش برای من محبوب نبود و دوست داشتم شخصیت‌های این فیلم ابعاد بیشتری داشته باشند، بخصوص آنکه برای خانم سجادیه خیلی این ویژگی وجود داشت ولی چون فیلم فقط در فضای یک خانه بود در این حد می‌توانستیم بازی کنیم. ‌[…] به طور کلی خیلی دوست دارم بازی کنم مخصوصا در نقش کمدی.

*مهدی جعفری جوزانی تهیه کننده «افسانه سپهر» گفت: دبیرخانه جشنواره فیلم فجر همچنان نگاه خوبی به انیمیشن ندارند و تعداد و ساعات سانس‌ها کاملا گویا این امر است و اعطای تنها یک جایزه به بخش انیمیشن عادلانه نیست.

*معین کریمی -مدیر تولید انیمیشن «افسانه سپهر»- در سخنان کوتاهی تاکید کرد: هیچ کسی برای انیمیشن ما اهمیت قائل نمی‌شود، انیمیشن «در سایه سرو» نامزد جایزه اسکار شد اما هیچکس به این تیم تبریک نگفت و این در حالی که این اسکار با اسکار اصغر فرهادی فرقی ندارد و اگر به این بچه‌ها توجه نشود می‌بینیم همگی یک روزی خواهند رفت و استعدادها از بین‌ می‌رود.

*مهرداد محرابی یکی از کارگردانان «افسانه سپهر» در بخش دیگری از این نشست در مورد عدم حضور داور تخصصی انیمیشن در هیات داوران جشنواره فیلم فجر گفت: در تمام دنیا انیمیشن هم کنار سایر محصولات سینمایی قرار می‌گیرد و موسیقی و جلوه‌های ویژه آن هم دیده می‌شود، در حالی که در ایران این اتفاق نمی‌افتد. به هرحال هیات داوران تصمیم دبیرخانه جشنواره است و نمی‌توان کاری کرد.

*محمود بابایی تهیه کننده فیلم آنتیک در پاسخ به سوالی که این فیلم را عناد با جمهوری اسلامی می‌دانست بیان کرد: به وصیت نامه امام خمینی (ره ) رجوع کنید و ببینید چند صفحه درباره مبارزه با خرافات صحبت کرده‌اند. می‌گویند امشب شلوغ‌ترین سانس بوده ولی سوالها با این موضوع شروع شده در حالی که من دوست دارم به جای حواشی به داستان‌ بپردازیم.

*بابایی درباره اینکه آیا سازمان اوقاف از فیلم شکایت کرده است گفت: این موضوع یک شیطنت رسانه‌ای بوده و اصلا چنین موضوعی صحت ندارد و وکلای ما در حال پیگیری هستند چون یک ادعای این چنینی مطرح شده است.

*پژمان جمشیدی در بخشی دیگر درباره دستمزدهای خوب بازیگران و تفاوت آن با دیگر عوامل گفت: اینکه ما پول داشته باشیم ولی اطرافیان‌مان نداشته باشند چه فایده‌ای دارد. الان دلار ۸۴,۳۰۰  تومان است و وضع همه مشخص است.

*مدیر بخش جایزه مردمی چهل و سومین جشنواره فیلم فجر  از جزییات روند جمع آوری آرای مردمی جشنواره گفت: امکان شرکت در رای گیری صرفا برای بلیت‌های صادر شده سینماهای جشنواره در شهر تهران است. سامانه نظر سنجی به صورت پنج گزینه‌ای به این شرح تنظیم شده است: (خیلی پسندیدم – پسندیدم- میانه – نپسندیدم – اصلا نپسندیدم). 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا