لطفا این آمپول را نزنید!
«جدیدترین آمپول لاغری دنیا»، اگر این جمله و جملات شبیه به آن را این روزها زیاد دیده و شنیدهاید، دست نگه دارید. اسم این آمپول اوزمپیک است.
به گزارش خبرآنلاین، جالب است بدانید که آمپول اوزمپیک، یک داروی دیابت است که همراه با رژیم غذایی و ورزش برای بهبود سطح قند خون در بزرگسالانی که دیابت نوع ۲ در آنها به طور رضایت بخشی کنترل نشده است، استفاده میشود.
آمپول اوزمپیک به صورت تزریق یک بار در هفته در زیر پوست شکم، ران یا بازو با استفاده از قلم، تجویز میشود. اوزمپیک را میتوان به تنهایی در بیمارانی که نمیتوانند متفورمین (دیگر داروی دیابت) مصرف کنند، استفاده کرد. همچنین میتواند در کنار سایر داروهای دیابت نیز استفاده شود.
این دارو همچنین برای کاهش خطر حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، چاقی و بیماری قلبی یا عروق خونی استفاده میشود. اما چرا برای لاغری توصیه میشود؟ در تبلیغات این آمپول گفته میشود: «تحقیقات نشان میدهد که تزریق این دارو میتواند به کاهش وزن کمک کند و با کند شدن هضم غذا، مانع احساس گرسنگی شود.»
خطر ابتلا به سرطان
دکتر محمد حسین نجفی، متخصص قلب و فوق تخصص آنژیوپلاستی با تاکید بر اینکه امروزه مصرف داروهای ترریقی مثل اوزمپیک برای کاهش وزن،محبوبیت پیدا کرده است ولی همچنان احتمال بروز عوارض ناشی از مصرف آن از جمله بالابردن ریسک سرطان تیروئید در دست بررسی است، به خبرآنلاین میگوید: تحقیقاتی که روی موشها انجام شد، نشان داد که مصرف این داروها با خطر بروز سرطان تیروئید همراه است.
او تاکید میکند: اما در مورد انسانها این مساله هنوز به اثبات نرسیده است. پس در استفاده از آن باید مراقب بود.
افکار خودکشی
پژوهشگران در حال بررسی خطرات بالقوه مرتبط با داروی «اوزمپیک»(Ozempic) هستند. دکتر مهیار اطمینان از دانشگاه بریتیش کلمبیا میگوید موارد قابل توجهی از ارتباط استفاده از این دارو و افکار خودکشی در بیماران دیده شده است.
این دارو اساساً بر اساس یک مولکول سماگلوتید ساخته شده است که به نوعی ساختار «پپتید-۱ شبه گلوکاگون»(GLP-۱) را تقلید میکند که یک هورمون انسانی است که با استفاده از گیرندههای خاص در این کانالها به تنظیم اشتها و سطح قند خون کمک میکند. سماگلوتید به دلیل ساختارهای مشابه میتواند به احساس سیری کمک کند، انسان را کمتر گرسنه کند و همچنین مانع از پرخوری افراد شود.
سماگلوتاید بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ بسیار محبوب بود و تحویز و استفاده از آن بیش از ۳۰۰ درصد در ایالات متحده افزایش یافته بود، اما مشکل زمانی شروع شد که افراد از این دارو صرفاً به عنوان یک داروی کاهش وزن استفاده کردند که عوارض جانبی خاص خود را داشت.
ایسنا نوشت: اکنون یک مطالعه جدید، اوزمپیک را با افزایش افکار خودکشی مرتبط میکند، اما محققان همچنان در مورد آن محتاط هستند.
به گفته پژوهشگران، بسیاری از بیماران پس از مصرف این دارو مشکلات روده را گزارش کردهاند و البته در مطالعات روانپزشکی افزایش افکار خودکشی نیز گزارش شده است. یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله JAMA Network Open گزارش کرده است که بیمارانی که سماگلوتاید مصرف کرده بودند، افکار خودکشی داشتند. محققان ۱۰۷ گزارش از بیماران را کشف کردند که حدود ۳۰ هزار و ۵۰۰ نفر گفتهاند که میخواستند خود را در حین مصرف دارو بکشند.
علاوه بر این، حدود ۵۲ هزار نفر که از داروی دیابت قدیمی «لیراگلوتاید» استفاده میکردند، چنین چیزی را گزارش نکردند. با این حال، هنگامی که محققان گزارشهای افکار خودکشی را با داروی قبلی مقایسه کردند، متوجه شدند که این خطر حدود ۴۵ درصد افزایش مییابد.