کلاف سردرگم آیفون در بازار ایران؛ ممنوعیت برداشته شد، موانع همچنان پابرجا است

تقریبا دو ماه از اعلام لغو ممنوعیت‌های اعمال‌شده برای واردات و رجیستری گوشی‌های آیفون می‌گذرد و انتظار می‌رفت در این مدت همه فرایندهای لازم برای ورود گوشی‌های کمپانی اپل به ایران و عرضه آن در بازار طی شود و کسانی که مایل به خرید این گوشی‌ها بودند، پس از بیش از دو سال ممنوعیت بالاخره بتوانند بدون دغدغه و دردسر رجیستری و قطع شدن آنتن گوشی‌های مورد علاقه خود را خریداری کنند.

اما این روند طبق انتظارات پیش نرفت و فرایندی که چندان پیچیده به نظر نمی‌رسید، بعد از گذشت دو ماه هنوز هم نامشخص و بلاتکلیف مانده است. تا امروز اما جز اعلام تعرفه گمرکی، تعیین هزینه رجیستری و فراهم شدن امکان رجیستری گوشی‌هایی که از ۱۷ آبان ماه به بعد به شیوه مسافری وارد شده‌اند، تغییر دیگری در وضعیت واردات و رجیستری آیفون ایجاد نشده است.

آخرین خبر منتشرشده درباره آیفون امروز اعلام شد: شناسه آیفون ۱۵ و ۱۶ تا ۱۰ روز دیگر در سامانه همتا برای تجار ثبت می‌شود. این خبر را امروز، سوم دی ماه، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف، اعلام کرده است.

البته باز شدن امکان ثبت سفارش واردات آیفون با رویه تجاری همان زمانی که حقوق ورودی آیفون‌ها تعیین شد، وعده داده شده بود اما تا امروز این اتفاق به سرانجام نرسیده و حالا باید منتظر باشیم تا ببینیم آیا تا ۱۰ روز دیگر این اتفاق رخ خواهد داد یا نه.

عدم امکان واردات تجاری آیفون یکی از معضلاتی است که برای این گوشی‌ها و علاقه‌مندان به خریدن آن وجود دارد. مشکلات دیگری نیز هم‌چنان وجود دارد که آیفون‌ها را از دسترس مردم دور یا استفاده از آن‌ها را دشوار می‌کند.

تکلیف آیفون‌هایی که پیش از این وارد کشور شده‌اند هنوز مشخص نیست

یکی از جدی‌ترین بلاتکلیفی‌های موجود در خصوص گوشی‌های آیفون به آن دسته از دستگاه‌های آیفون ۱۴، ۱۵ و ۱۶ مربوط می‌شود که پیش از آبان ماه ۱۴۰۳ به شیوه مسافری وارد کشور شده‌اند اما امکان رجیستر کردن نداشته‌اند و هنوز هم مشخص نیست که چطور و با چه فرایندی قرار است رجیستر شوند. این در حالی است که رئیس سازمان توسعه تجارت سی‌ام آبان ماه اعلام کرده بود: «آیفون‌هایی که قبلا وارد شده‌اند تا ۱۰ روز دیگر رجیستر می‌شوند

طبق این خبر باید از دهم آذر ماه فرایند رجیستری گوشی‌های مذکور آغاز می‌شد اما تا امروز که سومین روز زمستان است، کماکان از فراهم شدن امکان رجیستری و ثبت این گوشی‌ها خبری نیست. بنابراین، تعداد زیادی از گوشی‌های آیفون در کشور هستند که وضعیت نامشخصی دارند. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اخیرا تعداد این گوشی‌ها را «بالغ بر ۶۰۰ هزار گوشی» اعلام کرده بود.

هزینه رجیستری هر روز بیشتر می‌شود

برای گوشی‌های واردشده به شیوه مسافری هم که امکان رجیستر کردن فراهم شده و این گوشی‌ها هم در گمرک فرودگاه و هم در سامانه همتا باید ثبت و پس از پرداخت هزینه رجیستر شوند مشکلاتی در هزینه رجیستر کردن وجود دارد.

طبق آن‌چه برخی واردکنندگان، که به شیوه مسافری گوشی وارد کرده‌اند، می‌گویند مبلغی که آن‌ها باید به‌عنوان هزینه رجیستری بپردازند به موازات بالا رفتن قیمت ارز در روزها و هفته‌های اخیر افزایش پیدا کرده است.

هفته گذشته یکی از وارد‌کنندگان اعلام کرد که در عرض سه روز هزینه رجیستری گوشی آیفون ۱۶ پرومکس از ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده؛ یعنی در این مدت کوتاه هزینه رجیستری این گوشی سه میلیون تومان بیشتر شده است. با توجه به این که نرخ دلار در بازار روی تعرفه واردات این گوشی‌ها تاثیر دارد، طبیعی است که با گران شدن ارز هزینه رجیستری هم بیشتر شود. این اتفاق هرچند طبیعی است اما با تاثیری که بر قیمت نهایی آیفون‌های واردشده می‌گذارد، خرید و استفاده از این گوشی‌ها را غیرممکن‌ می‌کند.

مانع جدید برای خرید آیفون قیمت گزاف این گوشی‌ها است

همین موضوع باعث شده قیمت گوشی‌های خانواده آیفون ۱۶ افزایش پیدا کند. با این افزایش، قیمت گوشی آیفون ۱۶ رجیسترشده که تا حدود یک هفته پیش در دیجی‌کالا ۸۰ میلیون تومان بود، الان در دیجی‌کالا ناموجود شود و در بازار گوشی‌های همراه با مبلغی بین ۸۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۹۰ میلیون تومان فروخته شود.

گوشی آیفون ۱۶ پرو هم که تا ۲۹ آذر ماه ۱۳۴ میلیون تومان قیمت داشت در حال حاضر نسخه رجیسترشده‌اش ۱۴۷ میلیون تومان (حافظه ۵۱۲ گیگابایت) و ۱۶۴ میلیون تومان (حافظه یک ترابایت) به فروش می‌رسد.

تا ۲۹ آذر ماه گوشی آیفون ۱۶ پرومکس رجیسترشده را می‌توانستید با قیمتی حدود ۱۴۸ میلیون تومان خریداری کنید اما امروز (سوم دی) این گوشی با حافظه ۲۵۶ گیگابایت ۱۵۵ میلیون تومان، با حافظه ۵۱۲ گیگابایت حدود ۱۶۰ میلیون تومان و با حافظه یک ترابایت بین ۱۷۸ تا ۱۸۱ میلیون تومان قیمت دارد.

هنوز هم نمی‌شود راحت و بی‌دردسر آیفون خرید

فراهم نشدن امکان واردات تجاری گوشی‌های آیفون از یک سو مانع از نظارت بر گوشی‌های واردشده به کشور می‌شود و ممکن است مشکل گارانتی و ضمانت ایجاد کند. از سوی دیگر، تکلیف گوشی‌هایی که پیش از این وارد کشور شده‌اند و به خاطر رجیستر نشدن آنتن و قابلیت استفاده بی‌دردسر ندارند، مشخص نیست. معضل سوم بالا رفتن سرسام‌آور قیمت نهایی گوشی‌های خانواده آیفون ۱۶ است که قیمت‌های گزاف‌شان ارزش خریدشان را به‌شدت پایین می‌آورد.

در حال حاضر، گوشی سامسونگ گلکسی S24 اولترا که صفحه‌نمایش بزرگ‌تر و سریع‌تر (۱۲۰ هرتزی)، دو دوربین تله‌فوتو دارای بزرگ‌نمایی تا ۱۰۰ برابر و قلم S Pen دارد نسبت به آیفون ۱۶ نرمال گوشی بهتر و کارآمدتری است که ۲۰ میلیون تومان هم ارزان‌تر است. البته گوشی‌های دیگری هم هستند که نسبت به آیفون ۱۶ با این قیمت بالا، ارزش خرید بیشتری داشته باشند و گلکسی S24 اولترا تنها مثال ممکن نیست. در مورد سایر گوشی‌های خانواده آیفون ۱۶ هم که گران‌قیمت هستند همین معضل ارزش خرید وجود دارد. آیفون ۱۶ پرو و آیفون ۱۶ پرومکس هم نسبت به قیمتی که دارند، ارزش خرید پایینی دارند.

به این ترتیب، گوشی‌های آیفون هرچند نسبت به حدود دو ماه قبل ممنوعیت‌ واردات و رجیستری‌شان برداشته شده اما سنگ‌های ریز و درشتی سر راه واردات، رجیستری، فروش و خرید این گوشی‌ها وجود دارد که باز هم خرید آن‌ها را اگر نگوییم غیرممکن، دست‌کم سخت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا