جز من به هیچ خری فکر نکن! نویسنده‌ای که از دل جنگ به صلح رسید (فیلم)

عصر ایران ؛ سیمین ثقفی و سانا شایان ــ جایزه “هانس کریستین اندرسن” را شاید بتوان بااهمیت‌ترین و معتبرترین جایزه جهانی در حوزه کتاب کودکان دانست که هرسال به یک نویسنده و تصویرگر کتاب کودک اهدا می‌شود. شورای کتاب کودک برای جایزه سال ۲۰۲۶، در بخش تصویرگری، “علیرضا گلدوزیان” و در بخش نویسندگی مجموعه آثار “احمد اکبرپور” را به عنوان کاندیداهای ایران معرفی کرده‌است.

فیلم گزارش را این‌جا ببینید

اکبرپور پیش از این با کتاب “شب بخیر فرمانده” جایزه یونیسف را دریافت کرده است؛ کتابی با نگاهی ضدجنگ که توسط یونیسف چاپ شد و به زبانهای مختلف در دنیا ترجمه شد. بعدها “قطار شب” هم در دنیا با ترجمه‌های مختلف به شهرت رسید و به قول نویسنده کتاب در دنیا حرکت کرد.  
نویسنده هرچند هیچ گاه جنگ فیزیکی را تجربه نکرده اما اثراتش را تجربه کرده، از این جهت جنگ همیشه در کتابهایش موجود است اما جنگی که در نهایت به صلح ختم می‌شود. مثل “شب بخیر فرمانده”، “خداحافظ ماه” ، “اگر من خلبان بودم” یا “توشجاعی فرمانده” که از نگاه نویسنده 
داستان‌هایی هستند که مستقیم با جنگ سرکار دارند اما در نهایت با صلح تمام می‌شوند. 
نویسنده معتقد است کتاب پا دارد و مخاطبش را می‌یابد مثل کتاب “نوکر بابا نیستم” که تا به حال ۱۴ بار تجدید چاپ شده است. 
احمدپور در زمینه خوانندگان کتابهایش می‌گوید “زمانی که یک اثری هنری شکل گرفت واقعا مرز بزرگسال و کودک نمی‌شناسد. کتاب یا به مرز ادبیت می‌رسد یا نمی‌رسد اگه به مرز ادبیت رسید دیگر کتاب مال همه سن‌هاست. برای مثال شازده کوچولو به اعتراف خود نویسنده‌اش برای نوجوانان نوشته شده ولی همه بزرگترها آن‌را می‌خوانند یا کتابهای شل سیلور استاین که مورد توجه خیلی از بزرگترهاست.”
او برخی از کتابهای خود را هم در این دسته می‌داند مثل امپراطور کلمات که بزرگترها هم خوانده و نقد کرده‌اند!
 به گفته اکبرپور، تمام ویژگی‌های داستان کودک و داستان بزرگسال یکی است یعنی تعلیق دارد، شخصیت پردازی دارد و همه چیزش یکی است اما این نوع اجرا هست که کودک یا نوجوان یا بزرگسال را متمایز می‌کند ” شما زمانی که یاد گرفتید داستان بنویسید، یک سری اصول دارد؛ داستان کودک داستان بزرگسال نیست باید کودک فاعل باشد، کننده کار باشد، خلاق باشد و بزرگسال کنارش باشد، کمکش کند اما راهگشا کودک است. باید هوای کودک را داشته باشد اما کودک هست که همه کارها را انجام می‌دهد.” 
احمد اکبرپور کاندیدای جایزه پنج میلیون کرونی “آستریدلیندگرن” سوئد در سال ۲۰۲۵ نیز هست که پس از جایزه هانس کریستین اندرسن، 
دومین جایزه بااهمیت ادبیات کودکان دنیاست و به اشخاص یا سازمان‌هایی اهدا می‌شود که نقش برجسته‌ای در خلق آثار ادبی کودک و نوجوان یا ترویج آن داشته باشند.

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران 👇👇👇 کانال ۱ aparat.com/asriran کانال ۲ youtube.com/@asriran_official/videos

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا