حذف ارز نیمایی، تداوم خاموشیها و تعطیلی صنایع، قیمت ژنراتور را هم بالا برد
قطعیهای مکرر و متداوم برق از یک سو و بالا رفتن نرخ ارز در روزهای اخیر باعث بالا رفتن قیمت موتور برق (ژنراتور) شده است. در روزهایی که قطعی برق آن قدر گسترده شده که دامن صنایع و کارخانهها را هم گرفته است و تعطیلی دو روز در هفته صنایع ابلاغ شده است، برخی کارگاهها و کارخانهها و حتی شرکتها و موسسات خصوصی به این فکر افتادهاند که با خرید ژنراتور مورد نیاز خود را تامین کنند.
بدیهی است که در نبود برق و تعطیلیهای اجباری که پایانی برای آنها اعلام نشده خاموش شدن ماشینآلات کارخانهها جز ضرر مالی به صاحبان صنایع و در نمایی کلیتر آسیب به اقتصاد کل کشور نتیجه دیگری نخواهد داشت. بنابراین، اگر صاحبان کارخانهها و کارگاهها به فکر خرید ژنراتور افتاده باشند، اتفاق عجیبی نیست.
در روزهایی که مشکل ناترازی انرژی مانع از انجام اقدامهای موثر از سوی دولتمردان میشود و جز اجرای طرح خاموشیهای سراسری تمهید دیگری برای این شرایط اندیشیده نشده، کارخانهداران و کارگاهداران و صاحبان مشاغل بهصورت فردی دست به کار شده و در تلاش برای رفع مشکلات خودشان هستند تا صنعت و واحد تولیدی خودشان را از چراغهای خاموش و خط تولید متوقفشده نجات بدهند.
علاوه بر بخشنامه ابلاغشده جدید به صنایع که درباره دو روز تعطیلی در هفته آنها است، ویدیوها و تصاویری از واحدهای تولیدی و صنعتی، که مجبور به تعطیلی شدهاند، نیز در فضای مجازی منتشر شده است. از سوی دیگر، شنیده میشود که این تعطیلیها ممکن است بیشتر از دو هفته طول بکشد و متداومتر از مدت اعلامشده باشد.
برای مثال یکی از تولیدکننده و واردکنندهی موتور برق به زومیت میگوید: «به کارخانهها گفتهاند دو هفته برقتان کامل قطع میشود، به خاطر همین همه به دنبال خرید ژنراتور هستند.»
این احساس نیاز از یک سو و حذف ارز نیمایی به واردات کالا، باعث شده یکی از کالاهای گرانشده این روزها موتور برق یا همان ژنراتور باشد.
این افزایش قیمت آن طور که این تولیدکنندهی ژنراتور به زومیت میگوید برای مثال یک موتور برق که هفته گذشته ۶۲۰ میلیون تومان قیمت داشته را امروز به قیمت ۷۷۰ میلیون تومان رسانده و این در حالی است که مبلغ امروز به طور کامل باید پرداخت شود ولی تحویل آن ۲۰ روز دیگر خواهد بود. بررسی قیمت موتور برقهای کمتوانتر در دیجیکالا هم گران شدن این محصول را نشان داده است.
در کنار همه موارد دیگری که منجر به افزایش قیمت ژنراتور و البته بسیاری از کالاهای دیجیتال دیگر، مثل گوشیهای موبایل و لپتاپ و…، شده حذف ارز نیمایی هم دلیل دیگر بالا رفتن قیمتها است که این فروشنده به آن اشاره میکند.
البته نکته مهم در خصوص حذف ارز نیمایی و استفاده از ارز توافقی به جای آن، این است که سیاست جدید وزارت اقتصاد بهتازگی و از ابتدای هفته مطرح شده و از ۲۴ آذر ماه این دستور ابلاغ شده است. قاعدتا هیچ کدام از ژنراتورهایی که در حال حاضر فروشندهها در فروشگاههایشان یا در دیجیکالا میفروشند پس از این دستور جدید خریداری نشدهاند که حالا قرار باشد با قیمت بالاتری به فروش برسد.
بررسی قیمت ژنراتورهایی که روی صفحه موتور برق دیجیکالا است نشان میدهد در عرض یک هفته این قیمتها به میزان مختلفی تغییر کرده است. برای مثال، موتور برق کنزاکس مدل KPGE-16000 در تاریخ ۲۱ آذر ماه ۵۱ میلیون تومان بوده و امروز، درست در یک هفته بعد، بیشتر از ۵۳ میلیون تومان به فروش میرسد.
موتور برق اینورتر کنزاکس مدل ۶۱۳۵ که تا نیمه آذر ماه ۵۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت داشته، امروز با قیمت ۶۲ میلیون تومان در دیجیکالا فروخته میشود. روز ۲۵ آذر قیمت موتور برق رونیکس مدل RH-4783۵۰ میلیون تومان بوده اما قیمت امروز این محصول با ۳ میلیون افزایش به ۵۳ میلیون تومان رسیده است.
موتور برق کنزاکس مدل KPG-1950 تا ۲۴ آذر ماه ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت داشته و امروز به ۱۱ میلیون تومان رسیده است. موتور برق رونیکس مدل ۴۷۹۲ نیز که روز ۲۶ آذر ماه ۳۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عرضه شده، امروز قیمتش به بیش از ۳۹ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
موتور برق رونیکس مدل RH-4793 هم ۲۶ آذر ماه ۳۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت داشته و طی دو روز قیمت آن یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بیشتر شده و به ۴۰ میلیون تومان رسیده است.
شاید این روزها برخی شرکتها یا حتی خانهها به دلیل تداوم قطعی سراسری برق به فکر تهیه ژنراتور باشند اما افزایش قیمتها باعث میشود حتی این روش هم چندان بهصرفه نبوده و برای اکثر افراد و شرکتها غیر ممکن باشد.