در نشست شورای امنیت درباره برنامه هسته ای ایران چه گذشت ؟
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا در خصوص ایران و با موضوع توافق هستهای (برجام) در نیویورک برگزار شد.
به گزارش تسنیم، نشست دوره ای و عادی شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا در خصوص ایران و بررسی هجدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره اجرای این قطعنامه و توافق هسته ای ایران (برجام) برگزار شد.
در این نشست ابتدا «رزماری دی کارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح، هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل را قرائت کرد که در این گزارش آمده است: آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد در هجدهمین گزارش خود در دو صفحه آورده است: »از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقه ای پیرامون برجام بدتر شده است که بر نیاز حیاتی به راه حل صلح آمیز برای موضوع هسته ای ایران تاکید می کند. آمریکا نه به این طرح بازگشته است، نه تحریم های یک جانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در ۸ مه ۲۰۱۸ را لغو یا تعلیق کرده است».
نماینده اروپا در شورای امنیت: خروج آمریکا از برجام موجب توسعه برنامه هستهای ایران شد
نمایندۀ اتحادیه اروپا در شورای امنیت سازمان ملل متحد ضمن اشاره به پیامدهای خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد که تحریمهای هستهای آمریکا نه تنها نتوانستهاند برنامه هستهای ایران را متوقف کنند، بلکه به گسترش آن نیز دامن زدهاند.
وی افزود که علیرغم تحریمهای یکجانبه و تحریمهای جدید اعمالشده پس از خروج از برجام، برنامه هستهای ایران امروز از گذشته پیشرفتهتر است.
در این میان «جیمز کاریوکی» معاون نماینده دائم انگلیس در شورای امنیت نیز گفت که برنامه هسته ای ایران هیچ وقت به این اندازه پیشرفته نبوده است
او مدعی شد که انگلیس و سایر طرف ها به دنبال راه حل دیپلماتیک هستند.
روسیه: فعالسازی مکانیسم ماشه شکست خواهد خورد
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل، با انتقاد از رویکرد آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال برجام، وضعیت کنونی را نتیجۀ سیاستهای غلط و تصمیمات غیرمنطقی آنان دانست.
وی تاکید کرد که تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه محکوم به شکست است و اظهارات نماینده اتحادیه اروپا در مورد توافق هستهای ایران، فاقد منطق و واقعگرایی است.
نماینده روسیه افزود: «کشورهای اروپایی با اتهامزنی به ایران و استفاده از ادبیات ضدایرانی تلاش میکنند تا نقض تعهدات خود در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نادیده بگیرند…اقدامات گذشته علیه ایران نتیجه عکس داشته و تلاش برای اعمال snapback نیز بینتیجه خواهد ماند».
آمریکا: نگران برنامه هستهای ایران هستیم
«رابرت وود» نماینده آمریکا در شورای امنیت ضمن ادعای آمادگی آمریکا برای استفاده از تمام ظرفیتهای خود جهت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، برنامههای موشکی و پهپادی ایران را نیز نگرانکننده خواند.
وی همچنین ایران را متهم به نقشآفرینی در بیثباتی منطقه و جهان کرد و مدعی شد که فعالیتهای هستهای ایران نگرانکننده است.
چین: مکانیسم ماشه ابزار باجگیری نیست
«فو تسونگ» نماینده چین در شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران گفت که چین از تمامی طرفها میخواهد به گفتوگو بازگردند. او مقصر اصلی شرایط فعلی را آمریکا دانست و گفت که آمریکا باید با دوری از اقدامات خصمانه خود، دیگر هزگر «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران را اعمال نکند.
نماینده چین تأکید کرد که مکانیسم ماشه نباید ابزار باجگیری شود.
ایروانی: علت شرایط کنونی کاملا روشن است
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره «اجرای قطعنامه ۲۲۳۱» تاکید کرد: برنامه هستهای ایران همواره کاملاً صلحآمیز بوده و تحت دقیقترین نظام نظارتی تاریخ آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیت کرده است. ادعاهای مربوط به تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای بیاساس و تحریکآمیز هستند.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: علت اصلی وضعیت کنونی انکارناپذیر است؛ خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق، ترک تعهدات خود و بازگرداندن تمامی تحریمهای لغوشده، در حالی که سه کشور اروپایی (تروئیکای اروپایی) نیز در عمل به تعهدات خود کوتاهی کردند.