شکست بزرگ بن‌ سلمان

شهر اقتصادی ملک عبدالله(KAEC) که در حال حاضر در وسعت ۱۸۰ کیلومتر مربعی در سواحل دریای سرخ در حال توسعه است، یک سرمایه‌گذاری عظیم و آینده‌نگرانه است که از نظر اندازه با واشنگتن دی‌سی قابل مقایسه است.

این شهر استارت‌آپی بر روی بیابان‌های بایر، تپه‌های ماسه‌ای مواج و مناظر صخره‌ای ساخته شده است که هزاران سال بود که دست نخورده بودند.

شهر اقتصادی ملک عبدالله تحت برنامه «چشم‌انداز ۲۰۳۰» عربستان سعودی به رهبری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در حال توسعه است. این چشم انداز به منظور گذار پادشاهی عربستان از یک اقتصاد وابسته به نفت به یک پایگاه سرمایه‌گذاری جهانی و در عین حال بهبود کیفیت زندگی شهروندان سعودی در دستور کار قرار گرفته است.

«چشم‌انداز ۲۰۳۰» چیزی بیش از یک بازنگری اقتصادی است. این برنامه یک چرخش پایدار به سمت ایجاد تعادل در طول یک قرن اتکای شدید به سوخت‌های فسیلی با اهداف جاه‌طلبانه زیست‌محیطی است که شامل کاشت ۱۰ میلیارد درخت و دستیابی به سهم ۵۰ درصدی انرژی کشور از منابع تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ است.

شهر اقتصادی ملک عبدالله(KAEC) در سال ۲۰۰۵ راه‌اندازی شد و به لحاظ استراتژیک در ۱۰۰ کیلومتری شمال جده قرار دارد. مکان آن به دلیل نزدیکی به کانال سوئز به گونه‌ای انتخاب شده است که آن را به یک مرکز لجستیک کلیدی که اروپا، آسیا و آفریقا را به هم متصل می‌کند، تبدیل کند.

مورد توجه‌ترین بخش این پروژه «بندر ملک عبدالله» است. این بندر که در سال ۲۰۱۹ افتتاح شد، به گونه‌ای طراحی شده است که ظرفیت عظیمی را سالانه اداره کند.

این بندر به غیر از یک دارایی زیرساختی حیاتی، همچنین اولین بندر خصوصی، توسعه یافته و بهره‌برداری شده در خاورمیانه است که اصول «چشم انداز ۲۰۳۰» را در بر می‌گیرد. سیستم گیت هوشمند نسل جدید آن با بهره‌گیری از هوش مصنوعی و فناوری یادگیری ماشینی برای تأیید هویت ملوانان، کشتی‌ها و کالاها استفاده می‌کند و به طور قابل توجهی ازدحام را کاهش می‌دهد و فرآیندهای اداری را ساده می‌کند. این سطح از پیشرفت فناوری به این بندر اجازه می‌دهد تا از ظرفیت بنادری نظیر بندر لس‌آنجلس پیشی بگیرد و آن را به عنوان یکی از ویژگی‌های برجسته توسعه KAEC نشان دهد.

شکست کامل KAEC در جذب شهروندان

معیار نهایی موفقیت یک شهر در جذب و حفظ ساکنان آن نهفته است. با وجود جاه‌طلبی‌های KAEC برای اسکان حدود دو میلیون نفر، تاکنون تنها توانسته است ۱۰ هزار نفر را جذب کند. این عقب‌ماندگی یک شکست قابل توجه برای این پروژه است.

ویلاهای لوکس و املاک گران‌قیمت در کنار آب در محله المروج به طور قابل توجهی قیمت بالاتری از همتایان خود در شهر جده دارند و مسئولان پروژه اکنون در تلاش برای جذب جمعیت مورد نیاز خود برای رشد این شهر هستند.

این در حالی است که حتی محله خانواده‌پسندتر و مقرون به صرفه‌تر الواحه نیز با استقبال مورد انتظار مواجه نشده است.

همچنین پیش‌بینی شده بود که این شهر یک میلیون شغل جدید ایجاد کند، اما این هدف نیز هنوز محقق نشده است و تنها حدود ۱۰۰ شرکت سعودی و چند ملیتی پایگاه خود را در KAEC تاسیس کرده‌اند.

کمبود در جمعیت ساکن و کمبود اشتغال، نگرانی‌هایی را در مورد دوام و آینده این شهر ایجاد کرده و نشان می‌دهد که KAEC ممکن است به یکی از اولین گام‌های اشتباه «چشم انداز ۲۰۳۰» تبدیل شود.

تلاش این شهر برای جلب نظر جمعیتی گسترده با استفاده از رویکردهای برنامه‌ریزی شهری سنتی ممکن است پتانسیل آن را برای تبدیل شدن به یک جامعه پر جنب و جوش و با کاربری مختلط تضعیف کند.

منبع: ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا