طرح اسرائیل و امارات برای مقابله با انصارالله یمن

عصرایران – همزمان با تشدید حملات انصارالله یمن به اسرائیل طی هفته گذشته تهدید های مقامات رژیم صهیونیستی علیه یمن نیز افزایش یافته است؛ از جمله بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل مقامات انصارالله را تهدید به ترور و حمله ای شدید و برخوردی مشابه با حزب الله و حماس کرده است.

انصارالله یمن نیز در مقابل این تهدیدات را پوچ دانسته و تاکید کرده برای هر سناریویی آماده است. انصارالله که این روزها با موشک های فراصوت “فلسطین ۲ ” همه شب به تل آویو و مراکز حساس اسرائیل حمله می کند، تاکید کرده در صورتی که مورد حمله آمریکا و اسرائیل قرار بگیرد منافع واشنگتن را در هر نقطه ای از منطقه هدف قرار خواهد داد و هیچ خط قرمزی را نخواهد شناخت. انصارالله همچنین گفته هیچ نقطه ای در دریا از تیررس یمن به دور نیست.

اما ناظران و گزارش های درز کرده به برخی رسانه ها حاکی است اسرائیل راه دشواری در مقابله با انصارالله یمن دارد؛ نخست به دلیل دوری مسافت و مهم تر از آن به خاطر نداشتن اطلاعات و نفوذ جدی در ساختار جامعه و تشکیلات رهبری انصارالله.

این دو نقیصه مانعی جدی در برابر هر طرح و عملیات نظامی و تروریستی اسرائیل علیه یمن و کادر رهبری آن خواهد بود؛ به ویژه اینکه جامعه یمن طی بیش از یک سال گذشته ثابت کرده به طور متحد و تفکیک ناپذیری در پشت آرمان دفاع از فلسطین ایستاده و نفوذناپذیر است.

اما یک طرح مشترک بین اسرائیل و امارات برای مقابله احتمالی با یمن وجود دارد و آن از طریق خاک کشور همسایه یعنی” سومالی لند ” است.

ضربه به انصارالله از طریق سومالی لند

“سومالی لند”، یک ایالت جدایی طلب از کشور ورشکسته” سومالی” است که دولت مرکزی آن (دولت موگادیشو) استقلال آن را به رسمیت نشناخته و در عین حال توانی نیز برای مقابله با تجزیه طلبی آن ندارد. 

به دلیل موقعیت جغرافیایی راهبردی سومالی لند، این منطقه مدت هاست که در کانون توجه چندین قدرت منطقه ای قرار داشته است. این منطقه مشرف به خلیج عدن، نه چندان دور از تنگه باب المندب – که حدود ۱۲ درصد تجارت جهانی از آن عبور می کند – و چند کیلومتری سواحل یمن است که تحت کنترل انصارالله یمن قرار دارد؛ بنابراین تصادفی نیست که در زمان‌های اخیر تلاش‌های فزاینده‌ای برای تصاحب پهنه‌ای از سواحل سومالی لند از سوی قدرت های منطقه ای و جهانی صورت گرفته است که از مرز جیبوتی در غرب تا  مرز با “پونتلند” در شرق(کشور سومالی) به طور ۷۴۰ کیلومتر در  کرانه جنوبی خلیج عدن، امتداد دارد.

طرح اسرائیل و امارات برای مقابله با انصارالله یمن

در حالی که این منطقه در ماه های اخیر به دلیل یادداشت تفاهم بحث برانگیز امضا شده در ژانویه گذشته بین مقامات “هارگیسا” (پایتخت منطقه جدایی طلب سومای لند) و دولت اتیوپی مورد توجه قرار گرفته است که به دولت اتیوپی اجازه می دهد از طریق این امتیاز به دریای سرخ دسترسی پیدا کند. (برای یک دوره ۲۰ ساله)

اسرائیل نیز که از طریق امارات متحده عربی علاقه مند به ایجاد یک پایگاه دریایی نظامی در آنجا است تا بتواند به طور موثرتر با حملات انصارالله در خلیج عدن مقابله کند.

اکتبر گذشته، “میدل ایست مانیتور” یکی از اولین رسانه هایی بود که در مورد علاقه اسرائیل به سومالی لند گزارش داد و تلاش های پنهانی رژیم تل آویو برای ایجاد پایگاه نظامی در این منطقه را فاش کرد که به اسرائیل اجازه می داد حملات پیشگیرانه به اهداف انصارالله یمن انجام دهد و در ازای به رسمیت شناختن رسمی استقلال “هارگیسا” و افزایش سرمایه گذاری مالی در منطقه،در این منطقه نفوذ و رخنه کند.

 این وبگاه با استناد به منابع دیپلماتیک اعلام کرد که امارات بین دو طرف (اسرائیل و سومالی لند) میانجیگری می کند و از قبل نیز بودجه این پروژه را تامین کرده است.

این خبر اخیرا توسط روزنامه اسرائیلی “هاآرتص” نیز تایید شده است که بر اساس آن، توانایی های عملیاتی نشان داده شده توسط انصارالله یمن، اسرائیل را مجبور کرده است تا با توجه به دشوار بودن ارسال جنگنده های خود به مدت طولانی، اقدامات جایگزینی برای مقابله با انصارالله یمن پیدا کند.

راهبرد نظامی اسرائیل از دیرباز بر تضمین عمق راهبردی در مناطق ناپایدارو بی ثبات متمرکز بوده است. در دریای مدیترانه، رژیم تل آویو برای پشتیبانی عملیاتی به قبرس متکی است. سومالی لند از این نظر نشان دهنده فرصتی مشابه در دریای سرخ است که به اسرائیل اجازه می دهد تا تهدیدات یمن را زیر نظر داشته باشد و به آنها پاسخ دهد.

نقش فعال امارات در تسهیل گسترش نظامی اسرائیل همچنین بر جاه طلبی این کشور کرانه جنوبی خلیج فارس برای تسلط بر خطوط دریایی راهبردی تاکید می کند. 

نفوذ ابوظبی فراتر از سومالی لند تا مجمع الجزایر “سقطری” یمن گسترش می یابد، جایی که یک مرکز نظامی و اطلاعاتی مشترک با اسرائیل در جزیره “عبدالکری” را اداره می کند. بنابراین، ابتکار ایجاد پایگاه اسرائیلی-اماراتی در سومالی لند با منافع راهبردی گسترده‌تر امارات در منطقه دریای سرخ، جایی که ابوظبی از سال ۲۰۱۷ از طریق بندر” بربرا” و زیرساخت‌های مرتبط با آن، حضور نظامی و تجاری خود را حفظ کرده است، همسو خواهد بود.

طرح اسرائیل و امارات برای مقابله با انصارالله یمن

مشارکت اماراتی همچنین شامل سرمایه گذاری های مالی قابل توجهی است، مانند پروژه ۴۴۰ میلیون دلاری برای توسعه بندر و فرودگاه، که به عنوان “مرکز” راهبردی برای عملیات نظامی امارات در یمن عمل می کنند. اسرائیل و امارات خصومت متقابلی با انصارالله یمن دارند و دولت صنعا را تهدیدی برای منافع راهبردی  خود می دانند. البته، استقرار یک پایگاه نظامی اسرائیل در سومالی لند نیز خطر بی‌ثباتی منطقه بی‌ثبات دریای سرخ را به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال، مصر می تواند این تحول را به عنوان یک تهدید بالقوه برای حاکمیت خود و امنیت کانال سوئز ببیند.

جلب حمایت دولت ترامپ

پروژه اسرائیل و امارات می تواند حمایت قابل توجهی از سوی دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، که در حال آماده شدن برای بازگشت به کاخ سفید برای دومین بار است، پیدا کند. 

شایعات زیادی مبنی بر تمایل ترامپ برای به رسمیت شناختن استقلال “هارگیسا” وجود دارد. چندین مقام سابق و اعضای اندیشکده‌های نزدیک به جمهوری‌خواهان آمریکا چنین فکر می‌کنند؛ از جمله “پیتر فام” فرستاده سابق آفریقا در دوره اول ترامپ، که به گفته وی، انجام صحیح روند دموکراتیک انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر در سومالی لند جذابیت آن را به عنوان یک شریک برای ایالات متحده و سایر کشورها نشان داده است. ” 

اخیرا ” گاوین ویلیامسون” وزیر دفاع اسبق انگلیس نیز گفت که ترامپ باید به رسمیت شناختن استقلال سومالی لند فکر کند و او امیدوار است که دولت جدید آمریکا به این موضوع رسیدگی کند.

 اولین گام ملموس در این راستا در ۱۲ دسامبر گذشته، زمانی که “اسکات پری” نماینده جمهوریخواه عضو مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی را به کنگره ارایه کرد که از دولت ایالات متحده می خواهد تا به رسمیت شناختن رسمی استقلال سومالی لند را تمدید کند، رخ داد.

پروژه ۲۰۲۵ بنیاد “هریتیج”، یک اندیشکده محافظه کار نزدیک به جمهوری خواهان همسو با ترامپ، به صراحت از سومالی لند یاد می کند و به رسمیت شناختن آن توسط ایالات متحده را به عنوان یک اقدام راهبردی برای مقابله با نفوذ چین در شاخ آفریقا پیشنهاد می کند. 

سیاستمداران جمهوری خواه معتقدند که ثبات و حکمرانی سومالی لند با منافع راهبردی ایالات متحده در آفریقا مطابقت دارد. از این نظر، به رسمیت شناختن استقلال این منطقه جداشده از سومالی می‌تواند به دستگاه های اطلاعاتی و جاسوسی ایالات متحده اجازه دهد تا عملیات طولانی‌مدت برای نظارت بر جابجایی تسلیحات در یک منطقه ناآرام و همچنین نظارت بر فعالیت‌های پکن را که در حال حاضر یک پایگاه دائمی در کشور همسایه “جیبوتی” دارد، نظارت بیشتری داشته باشد و همچنین فعالیت های انصارالله یمن را زیر نظر بگیرد.

از سوی دیگر، هرگونه به رسمیت شناختن استقلال سومالی لند توسط ایالات متحده، می تواند روابط واشنگتن با کشورهای بزرگ آفریقایی و نهادهای منطقه ای مانند اتحادیه آفریقا و مرجع بین دولتی توسعه (IGAD) را تیره کند. رهبران آفریقا همچنین می توانند این اقدام را پیشینه ای خطرناک ببینند که هنجارهای تثبیت شده را تضعیف می کند و شکافی را در روابط آمریکا و آفریقا در زمانی ایجاد می کند که واشنگتن در تلاش برای مقابله با نفوذ فزاینده چین و روسیه در این قاره است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا