مالاریا عامل شیوع بیماری مرموز و شبهآنفلوانزای اخیر در کنگو است
بیماری مرموزی که بهتازگی در یکی از مناطق دورافتاده جمهوری دموکراتیک کنگو شیوع یافت، رسما بهعنوان نوع شدیدی از مالاریا شناسایی شده است. این بیماری حدود ۶۰۰ نفر را که اکثرا کودکان هستند، بیمار کرده و جان ۱۴۳ نفر را گرفته است.
بنا به گزارش رویترز، روز سهشنبه وزارت بهداشت جمهوری دموکراتیک کنگو اعلام کرد بیماری ناشناخته که گاهی در رسانهها «بیماری ایکس» نامیده میشود و در منطقه بهداشتی پانزی این کشور در استان کوانگو شیوع یافته است، فرم شدیدی از مالاریا است. بنا به اعلام وزارت بهداشت کنگو: «این معما سرانجام حل شد. این مورد شدیدی از مالاریا در قالب بیماری تنفسی است.»
-
بیماری ناشناختهای موجب مرگ ۱۴۳ نفر در کنگو شده است۱۲ روز پیش
مطالعه '2
-
مالاریا؛ علائم، دلایل، تشخیص، پیشگیری و روشهای درمان۲۵ تیر ۹۹
مطالعه '9
یافتهها، نتایج اولیهی آزمایشهای هفته گذشته را تأیید میکند. در آن آزمایشها از میان ۱۲ نمونه اولیهی جمعآوریشده از افراد مبتلا به بیماری مرموز، ۱۰ نفر آلوده به مالاریا تشخیص داده شدند.
بهگفتهی مقامات محلی، بیماری یادشده جان ۱۴۳ نفر را گرفته و تاکنون ۵۹۲ مورد از بیماری گزارش شده است. افزایش موارد در اکتبر آغاز شد و عمدتا کودکان زیر ۱۴ سال را تحتتاثیر قرار داد و حدود ۶۴ درصد از کل موارد گزارششده در نوزادان و کودکان نوپای زیر پنج سال بوده است.
مالاریا در کنگو بومی است. انگل پلاسمودیوم عمدتا ازطریق نیش پشههای آلوده به انسان منتقل میشود. افراد مبتلا به مالاریا معمولا دچار تب و لرز شدیدی میشوند. علائم اصلی گزارششده در شیوع خاص اخیر مشابه علائم آنفلوانزا است و بیماران سردرد، سرفه و تنگی نفس را تجربه میکنند.
بهگفتهی سازمان جهانی بهداشت، دشواری تنفس بهعنوان یکی از علائم شایع تنفسی در موارد شدید مالاریا شناخته میشود. پزشکان همچنین بیمارانی را مشاهده میکنند که دچار کمخونی حاد هستند. کمخونی نیز میتواند همراه بیماری مالاریا رخ دهد.
براساس مجموعه علائم مشاهدهشده، سازمان جهانی بهداشت اوایل این ماه پیش از تشخیص رسمی که اخیرا اعلام شد، اعلام کرده بود که درحال بررسی ارتباط احتمالی علائم مذکور با بیماریهایی مانند کووید ۱۹، آنفلوانزا، سرخک و مالاریا است.
مالاریا بهطورکلی بهعنوان بیماریای با نرخ مرگومیر بالا شناخته نمیشود
مقامات بهداشتی نگران بودند بیماری ناشناخته بیماری ویروسی تنفسی جدید یا جهشیافته باشد. اما حال که مشخص شده عامل آن مالاریا است، این نگرانیها کمتر میشود. مالاریا ازطریق گزش پشه منتقل میشود و برخلاف ویروسهای که ازطریق هوا منتقل میشوند، نمیتواند خیلی سریع و بهطور گسترده پخش شود.
مالاریا بهطورکلی بهعنوان بیماریای با نرخ مرگومیر بالا شناخته نمیشود. حتی در موارد شدید، معمولاً این نرخ کمتر از ۲ درصد است. شاید یکی از عوامل مؤثر در نرخ مرگومیر بالاتر مالاریا در شرایط فعلی جمهوری دموکراتیک کنگو این باشد که بسیاری از افراد مبتلا به دلیل سوءتغذیه ضعیف شدهاند.
منطقهی بهداشتی پانزی در استان کوانگو، یکی از مناطق دورافتادهی کشور است که با سطح بالایی از سوءتغذیه مواجه است. حدود ۴۰ درصد از جمعیت این منطقه از سوءتغذیه رنج میبرند. علاوهبراین، پوشش واکسیناسیون در این منطقه در سطح پایینی قرار دارد و این امر کودکان را دربرابر طیف وسیعی از بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن، مانند سرخک، آسیبپذیر کرده است.
تدروس ادهانوم، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، در جریان کنفرانس خبری خود در هفته گذشته، درباره بیماری ناشناختهای که بخشهایی از جمهوری دموکراتیک کنگو را تحتتأثیر قرار داده بود، صحبت کرد. او به کمبود منابع پزشکی کافی در کشور و همچنین به این نکته اشاره کرد که جمهوری دموکراتیک کنگو هماکنون درگیر سویهای بسیار مسری از بیماری امپاکس (آبلهمیمون) است. تاکنون ۲۱ هزار مورد مشکوک و بیش از ۷۰۰ مرگ در رابطه با شیوع این بیماری در کنگو گزارش شده است.
سازمان جهانی بهداشت تیمهای پاسخ سریع را برای کمک به مقامات بهداشتی محلی در درمان بیماران، جمعآوری نمونههای خون برای آزمایشهای آزمایشگاهی، ارائه شواهد بالینی دقیقتر از موارد شناساییشده و بررسی دقیقتر نحوهی انتقال بیماری ارسال کرده است.