کاوشگر پارکر با گذر نزدیک از کنار خورشید تاریخ‌ساز شد؛ اما هنوز نمی‌دانیم زنده مانده است یا نه

کاوشگر خورشیدی پارکر امروز در ساعت ۱۵:۲۳ به وقت ایران از فاصله‌ی تقریباً ۶٫۱ میلیون کیلومتری خورشید پرواز کرد و رکورد نزدیک‌ترین ملاقات با ستاره‌مان را شکست. این فاصله نزدیک به ۱۰ برابر کم‌تر از مدار عطارد به دور خورشید است. از نگاه برخی دانشمندان، شاهکار فناورانه‌ی پارکر با فرود تاریخی آپولو ۱۱ روی ماه در سال ۱۹۶۹ قابل مقایسه است.

کاوشگر پارکر همچنین با سرعت باورنکردنی ۶۹۰هزار کیلومتر بر ساعت از کنار خورشید گذشت و رکورد خود به‌عنوان سریع‌ترین جسم انسان‌ساخت در تاریخ را نیز شکست. نیکولا فاکس، قائم‌مقام اداره ماموریت‌های علمی ناسا در ویدئویی که ۲۴ دسامبر منتشر شد، گفت: «درحال‌حاضر کاوشگر خورشیدی پارکر به آنچه برایش طراحی کرده بودیم، دست یافته است. این لحظه‌ای شگفت‌انگیز است و ما موفق شدیم.»

بااین‌حال، کنترل ماموریت به‌دلیل مجاورت کاوشگر با خورشید نمی‌تواند با آن ارتباط برقرار کند و تازه در ساعات اولیه‌ی ۲۷ دسامبر (۷ دی)، پس از دریافت «سیگنال بیکن»، از موفقیت ملاقات نزدیک با خورشید و وضعیت کلی پارکر مطلع خواهد شد. به‌گفته‌ی نور روافی، دانشمند عضو تیم ماموریت، تصاویر جمع‌آوری‌شده درطول گذر نزدیک پارکر اوایل ژانویه به زمین ارسال می‌شوند و داده‌های علمی نیز اواخر همان ماه، وقتی کاوشگر از خورشید دورتر شود، دریافت خواهند شد.

آریک پوسنر، دانشمند برنامه‌ی کاوشگر خورشیدی پارکر در مقر ناسا، در بیانیه‌ای گفت: «بی‌صبرانه در انتظار دریافت اولین به‌روزرسانی از وضعیت فضاپیما و دستیابی به داده‌های علمی در هفته‌های آتی هستیم.» نیک پینکین، مدیر عملیات کاوشگر خورشیدی پارکر در آزمایشگاه فیزیک کاربردی در مریلند نیز گفت: «هیچ جسم انسان‌ساختی تا این حد نزدیک به یک ستاره پرواز نکرده است؛ درنتیجه پارکر واقعاً داده‌ها را از قلمرویی ناشناخته ارسال می‌کند.»

کاوشگر پارکر در سال ۲۰۱۸ پرتاب شد تا برخی از بزرگ‌ترین اسرار خورشید را رمزگشایی کند؛ ازجمله اینکه چرا تاج یا بیرونی‌ترین لایه‌ی خورشید بسیار داغ‌تر از سطح آن است و چه فرآیندهایی مسئول شتاب‌دادن ذرات باردار باد خورشیدی تا سرعت‌های بسیار بالا هستند. این کاوشگر علاوه‌بر تلاش برای تحول درک ما از خورشید، تصاویر نمای نزدیک نادر از دنباله‌دارهای گذری گرفته و سطح سیاره زهره را مطالعه کرده است.

در شب کریسمس، دانشمندان انتظار دارند که کاوشگر از میان ستون‌های پلاسمای متصل به خورشید گذر کرده باشد. آن‌ها همچنین امیدوارند که پارکر شراره‌های خورشیدی را که همزمان با افزایش آشفتگی در سطح خورشید رخ می‌دهد، مشاهده کرده باشد. این شراره‌ها علاوه‌بر ایجاد شفق‌های قطبی در زمین، می‌توانند موجب اختلال در سامانه‌های ارتباطی و فناوری‌های دیگر شوند.

سپر حرارتی کاوشگر پارکر با ضخامت تقریباً ۱۱٫۵ سانتی‌متر برای تحمل حداکثر دمای ۱۳۷۱ درجه‌ی سانتی‌گراد طراحی شده است. این مقاومت بالا تا حدی به‌لطف پوشش سفید مخصوصی به‌دست می‌آید که بیشتر گرمای خورشید را بازتاب می‌دهد و از این طریق به حفظ ابزارهای علمی فضاپیما در دمای اتاق کمک می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا