گوگل میخواهد با هوش مصنوعی، دنیای فیزیکی را شبیهسازی کند
گوگل در حال تشکیل تیمی جدید برای توسعهی مدلهای هوش مصنوعی است که قادر به شبیهسازی دنیای فیزیکی خواهند بود. این تیم که زیر نظر گوگل دیپمایند فعالیت خواهد کرد، بهوسیلهی تیم بروکس، یکی از رهبران سابق پروژهی تولید ویدیو Sora در OpenAI، رهبری میشود. بروکس در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، از استخدام نیرو برای تیمی با هدف ساخت «مدلهای تولیدی عظیم که دنیا را شبیهسازی میکنند» خبر داد.
تیم جدید گوگل، با تکیه بر دستاورد پروژههای موفق مانند جمنای (مدل پرچمدار گوگل برای تحلیل تصاویر و تولید متن)، ویئو (مدل تولید ویدئوی گوگل) و جنی (مدل شبیهساز محیطهای سهبعدی بهصورت بلادرنگ)، بهدنبال حل «مشکلات حیاتی جدید» و ارتقای مدلها به «بالاترین سطوح محاسباتی» خواهند بود. مدل جنی (Genie) که در دسامبر گذشته معرفی شد، میتواند طیف وسیعی از دنیاهای سهبعدی بازی را تولید کند.
یکی از اهداف اصلی پروژهی جدید گوگل به رهبری بروکس، توسعهی ابزارهای «تولید تعاملی بیدرنگ» بر پایهی مدلهای ساختهشده و بررسی چگونگی ادغام آنها با مدلهای چندوجهی موجود مانند جمنای عنوان شده است. گوگل باور دارد که توسعهی این مدلها با استفاده از دادههای ویدیویی و چندوجهی، گامی اساسی در جهت دستیابی به هوش مصنوعی عمومی (AGI) محسوب میشود.
استخدام نیرو برای تیم مورد بحث در حالی صورت میگیرد که شرکتها و استارتاپهای متعددی مانند World Labs، Decart و Odyssey نیز در این زمینه فعالیت میکنند. آنها باور دارند که مدلهای دنیای واقعی میتوانند در آینده برای خلق رسانههای تعاملی مانند بازیهای ویدیویی و فیلمها و همچنین اجرای شبیهسازیهای واقعگرایانه مانند محیطهای آموزشی برای رباتها مورد استفاده قرار گیرند.
البته فناوریهای مذکور از سوی جامعهی هنری و تیمهای مبتنیبر خلاقیت، با نگرانیهایی نیز مواجه شده است. تحقیقات نشان میدهد که استودیوهای بازیسازی مانند Activision Blizzard از هوش مصنوعی برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری استفاده میکنند که به از دستدادن شغل برخی از افراد منجر میشود. مطالعهی انجمن انیمیشن در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۶، بیش از ۱۰۰ هزار شغل در صنعت فیلم، تلویزیون و انیمیشن در ایالات متحده تحتتأثیر هوش مصنوعی قرار خواهند گرفت.
همچنین مسئلهی کپیرایت نیز مطرح است؛ زیرا برخی از مدلهای دنیای واقعی با استفاده از کلیپهای بازیهای ویدیویی آموزش داده میشوند که میتواند به طرح دعوی حقوقی علیه شرکتهای توسعهدهندهی این مدلها منجر شود.
گوگل، بهعنوان مالک یوتیوب، ادعا میکند که مجوز لازم برای آموزش مدلهای خود با استفاده از ویدیوهای یوتیوب را بر اساس شرایط خدمات این پلتفرم دارد، اما جزئیاتی در مورد ویدیوهای خاص مورد استفاده ارائه نکرده است.