تعطیلی حزب بعث بعد از ۶۰ سال حکومت بر سوریه / تحویل سلاح شاخه نظامی/ تخریب عکس بشار و مجسمه حافظ اسد / “مجبور بودیم عضو حزب باشیم”

حزب بعث سوریه بعد از سقوط حکومت بشار اسد، فعالیت خود را به صورت موقت، تعطیل کرد.

به گزارش عصرایران، اعضای حزب بعث هم سلاح کمری و سبک خود را تحویل حاکمان جدید سوریه دادند.

حزب بعث سوریه به عنوان حزب حاکم و اصلی، به مدت ۶۱ سال قدرت را در این کشور در دست داشت. ۶۱ سال قبل، اعضای حزب با کودتا در سوریه، حکومت را در دست گرفتند و این وضعیت تا سرنگونی بشار اسد در روز یکشنبه گذشته ادامه داشت.

رئیس جمهوری سوریه هم همزمان به عنوان رهبر حزب بعث شناخته می شد.

 

ساختمان حزب بعث سوریه شاخه دمشق قبل از سقوط حکومت بشار اسد
شعار حزب بعث روی دیوار ساختمان دیده می شود: یک امت عربی – دارای پیام جاویدان – وحدت،‌ آزادی، سوسیالیسم
ساختمان حزب بعث سوریه شاخه دمشق

در زمان اعتراضات سوریه ، دفاتر حزب بعث در شهرهای مختلف این کشور از جمله مکان هایی بود که با حمله معترضان روبه رو می شد. حزب بعث دارای شاخه نظامی بود و برخی اعضا، سلاح حمل می کردند یا فعالیت های مسلحانه برای حفاظت از حکومت انجام می دادند.

خبرنگار خبرگزاری فرانسه بعد از سقوط حکومت بشار اسد، به ساختمان شعبه دمشق حزب بعث سر زده و وضعیت آنجا را بعد از سقوط روایت کرده است. او به پاره شدن تصاویر بشار اسد و تخریب مجسمه حافظ اسد شاره می کند.

بشار اسد مثل پدرش حافظ اسد هم رئیس جمهوری و هم رهبر حزب بعث بود. با مرگ حافظ اسد در سال ۲۰۰۰ میلادی، پسرش بشار اسد حکومت را ادامه داد. حافظ اسد ۳۰ سال و بشار اسد ۲۴ سال قدرت را با مشت آهنین در سوریه در دست داشتند.

مجسمه و عکس های حافظ اسد به عنوان نماد حکومت همه جای سوریه دیده می شد اما با سرنگونی حکومت بشار اسد همه این مجسمه ها تخریب شدند.

در گزارش خبرگزاری فرانسه می خوانیم: 

در دفتر شعبه دمشق حزب بعث، حزب حاکم سابق سوریه، اعضای حزب، سلاح سبک خود را به اعضای گروه های مسلح حاکم بر سوریه تحویل دادند.

“ماهر سمسمیه” ۴۳ ساله مدیر امور اداری در “گردان های حزب بعث”  شاخه نظامی حزب بعث گفت: “بعثی نبودیم. ما مجبور به عضویت در حزب بعث شدیم. از نظر آنها، اگر با ما نیستی یعنی علیه ما هستی”.

دفتر حزب بعث در دمشق بعد از سقوط حکومت بشار اسد – خبرگزاری فرانسه

دفتر حزب بعث در دمشق بعد از سقوط حکومت بشار اسد - خبرگزاری فرانسه

 
حزب بعث برای ۶۱ سال حکومت سوریه را در  دست داشت. حزب روز چهارشنبه گذشته تعلیق همه فعالیت های خود را تا اطلاع بعدی اعلام کرد و گفت که همه خودروها و تسلیحات خود را به وزارت کشور سوریه تحویل می دهد.

براساس اعلام حزب بعث، همه املاک و دارایی های حزب تحت نظارت وزارت اقتصاد قرار می گیرد. درآمدهای حزب هم به بانک مرکزی سوریه سپرده می شود.

این تصمیم حزب بعث سوریه تنها ۳ روز بعد از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و فرار او به روسیه انجام شد.

اعضای حزب بعث در سوریه، دارای امتیازات خاص بودند و همه سمت های بالا و مهم کشور در دست آنها بود.

“ماهر سمسمیه” عضو حزب بعث ادامه داد همه مسوولان حزب بعث از روز یکشنبه گذشته، غیب شدند. او گفت ” آنها فرار کردند. ناگهان، غیب شدند”.

اعضای حزب بعث سوریه در دمشق سلاح سبک خود را تحویل اعضای تحریرالشام می دهند – خبرگزاری فرانسه

تحویل سلاح از سوی اعضای حزب بعث به اعضای تحریرالشام

خبرنگار خبرگزاری فرانسه در دمشق نوشت: در ورودی دفتر حزب بعث در دمشق، افراد مسلح ایستاده اند و سلاح ها را تحویل می گیرند و کنار هم می گذارند”.

ماهر افزود که مسوولیت او در حزب این بود که شهروندان عادی را مسلح کند تا در کنار ارتش سوریه، باشند. وی گفت: “بسیاری از شهدا را از دست دادیم. به سمت چیزی رفتند که از آن چیزی نمی دانستند”.

مثل ماهر سمسمیه، “فراس زکریا” (۵۳ ساله) هم سلاح خود را تحویل داد. او که کارمند وزارت صنعت است گفت” از ما خواسته شد سلاح مان را تحویل دادیم. ما این موضوع را تایید می کنیم. ما برای منافع کشور، همکاری می کنیم”.

زکریا گفت که او هم مثل بسیاری دیگری از افراد مجبور بوده عضو حزب بعث شود تا بتواند در دولت شغل داشته باشد. زکریا گفت: “چون در این کشور بودیم باید عضو حزب سوسیالیستی عربی بعث می شدیم تا بتوانیم در دولت شغل به دست بیاوریم”.

لوگوی حزب بعث سوریه

لوگوی حزب بعث

 

 در سال ۲۰۱۲ ، قانون اساسی جدیدی در سوریه تصویب شد که براساس آن نقش حزب بعث به عنوان حزب حاکم لغو شد. همچنین بخش “تنوع سیاسی” به قانون اساسی سوریه اضافه شد و جای ماده ۸ قانون اساسی درباره نقش حزب بعث به عنوان ” جایگاه رهبری در کشور و جامعه” را گرفت.  اما این موضوع تنها روی کاغذ ماند و جایگاه حزب بعث در سوریه مثل قبل به عنوان حزب حاکم باقی ماند.

در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۲۴ یعنی چند ماه قبل از سقوط حکومت بشار اسد، مثل قبل، حزب بعث اکثریت اعضای پارلمان را کسب کرد. این چهارمین انتخابات پارلمانی سوریه بعد از آغاز اعتراضات این کشور در سال ۲۰۱۱ بود.

عکس های پاره پاره شده 

در مقر فرماندهی مرکزی حزب بعث در مرکز دمشق تصاویر پاره پاره شده بشار اسد، تعدادی از خودروهای رها شده و اسناد و مدارک پخش و پلا شده دیده می شوند.  اتاق های خالی و افراد مسلح از اعضای هیات تحریر الشام که برای حفاظت از این مکان در برابر درهای ورودی آن ایستاده اند.

مقر فرماندهی حزب بعث خالی از همه کارکنان و مسوولین شده است. این جایی است که بشار اسد به عنوان دبیرکل حزب با اعضای ارشد و رهبران حزب دیدار می کرد.

“مقبل عبداللطیف” ۷۶ ساله هم گفت که مجبور به عضویت در حزب بعث بوده است. او توضیح داد از زمان مدرسه تاکنون عضو حزب بعث بود. وی گفت اگر حزب بعث به صورت صحیح حرکت می کرد کشور در شرایط خوبی بود.

او ادامه داد در دهه ۶۰ (میلادی)، حزب بعث، واقعی بود. بعث واقعی که می شناختیم یعنی سوسیالیستی و محبت و بزرگ و کوچک.

ساختمان حزب بعث سوریه در دمشق بعد از سرنگونی حکومت بشار اسد – خبرگزاری فرانسه

ساختمان حزب بعث سوریه در دمشق بعد از سرنگونی حکومت بشار اسد

 در حیاط ساختمان حزب بعث، مجسمه حافظ اسد، تخریب شده و روی زمین افتاده است. خودروهای چینی که به نظر می رسد برای مسوولان حزب بوده اند در حیاط رها شده اند. درها و شیشه خودروها تخریب شده اند.

در طبقه همکف، تصویری روی دیوار مشاهده می شود از حافظ اسد و پسرش باسل اسد که در حادثه تصادف خودرو، کشته شد. به همراه چهره های دیگر.  این تنها تصویری است که از تخریب ها جان سالم به در برده است. معترضان شب سقوط حکومت بشار اسد، وارد مقر حزب شدند و به تخریب عکس های بشار اسد پرداختند.

 در یکی از اتاق های اداری ساختمان حزب بعث، کاغذها و نامه های اداری روی زمین ریخته شده اند. یکی از این نامه ها به تاریخ ۱۲  نوامبر ۲۰۲۴ درباره پیشنهادی از شعبه حلب حزب بعث برای اخراج “رفقا ” به دلیل “خیانت به وطن و حزب از طریق تعامل با گروهک های تروریستی مسلح و اقدام آنها در تدریس در مدارس آنچه که “ائتلاف مخالف” نام دارد” است.

تخریب مجسمه حافظ اسد در حیاط دفتر حزب بعث سوریه در دمشق – خبرگزاری فرانسه

تخریب مجسمه حافظ اسد در حیاط دفتر حزب بعث سوریه در دمشق - خبرگزاری فرانسه

در اتاق دیگری، فنجان های قهوه و قطعات نان و غذا باقی مانده اند. به نظر می رسد آن کس که این جا بود به سرعت مقر حزب را ترک کرد.

در طبقه زیرزمین، افراد مسلح محافظ مقر حزب می گویند به عنوان زندان استفاده می شد. در آن ، کارت های نظامی و باتوم کشف شد.

در انبار خارجی هم صندوق های بمب های دستی ساخت روسیه کشف شده است.
تعداد بعثی ها در سوریه نامشخص است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا