کشورهایی که بیشترین وابستگی را به صادرات مواد معدنی دارند (+ اینفوگرافی)
اینفوگرافی زیر کشورهایی را رتبهبندی میکند که صادرات محصولات معدنی آنها (شامل مواد معدنی، سنگ معادن و فلزات) بیش از ۶۰ درصد از کل صادراتشان را تشکیل میدهد. دادههای این گزارش از سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل متحد گرفته شده و بر اساس میانگین آمار سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ است. چنین وابستگی به منابع طبیعی میتواند یک کشور را در برابر نوسانات اقتصادی و تغییرات قیمت آسیبپذیر کند.
الماس، طلا و مس: صادرات کلیدی برای بسیاری از کشورها
به گزارش روزیاتو، حدود ۹۰ درصد صادرات بوتسوانا در بخش معدن متمرکز است، که آن را به وابستهترین کشور به منابع معدنی در جهان تبدیل کرده است. در این بخش، تنها الماس ۸۰ درصد از کل صادرات را شامل میشود. در نتیجه، بوتسوانا بزرگترین تولیدکننده الماس خام در جهان است. صندوق بینالمللی پول برآورد کرده است که ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی ۲۰ میلیارد دلاری این کشور از معادن الماس است.
صادرات مواد معدنی در مالی (رتبه ۳)، بورکینافاسو (رتبه ۴) و سورینام (رتبه ۵)، وابسته به طلا است و گینه (رتبه ۲) نیز مقدار قابل توجهی سنگ معدن آلومینیوم صادر میکند.
در زامبیا (رتبه ۶) و جمهوری دموکراتیک کنگو (رتبه ۷)، که بیش از ۷۰ درصد صادراتشان از معدن است، مس نقش حیاتی دارد. زامبیا نیز، مقدار قابل توجهی طلا صادر میکند و جمهوری دموکراتیک کنگو صادرکننده اصلی کبالت است.
از میان ۱۰ کشور برتر که صادراتشان عمدتاً مبتنی بر مواد معدنی است، هفت کشور از آفریقا هستند. همچنین مشخص است که این نوع وابستگی به کالا معمولاً در اقتصادهای در حال توسعه رایجتر است (کشورهای ثروتمند نفتی استثنای این قاعده هستند). از آنجا که تقاضای کالاها معمولاً در چرخههای رونق و رکود حرکت میکند، این کشورهای کم درآمد بهطور خاص در معرض شوکهای قیمتی آسیبپذیر هستند.